Sunday, July 24, 2011

Jom Bercium dan Bercumbu

Sebelum ada yang band blog Mira ni, 
better Mira jelaskan dahulu title entry Mira ni.

Anda anda semua tahu atau tidak,
Bercium itu bagus ?
Jom kita baca dahulu fakta ini :

Ahli perubatan mendapati bahawa bercium itu baik untuk kesihatan. Bercium itu bukan hanya membuat seseorang merasa seronok dan nikmat, tapi ciuman juga dikatakan berkesan untuk melawan pelbagai jenis penyakit.

Berikut ini adalah beberapa kelebihan dan keistimewaan ciuman;

1- Berciuman dalam waktu yang lama boleh membantu sistem pengaliran darah kita. Ketika berciuman, degup jantung makin cepat hingga mencapai 110 kali degupan jantung seminit.

2- Setelah bercium, paru-paru akan bekerja lebih keras. Jika dibanding dalam keadaan normal, tarikan nafas setelah bercium adalah kira-kira 60 tarikan nafas seminit (nafas normal hanya 20 kali tarikan nafas seminit). Maka bercium adalah baik untuk mencegah penyakit lemah paru-paru.

3- Sesetengah doktor gigi percaya bahawa bercium dapat mencegah daripada gigi mudah berlubang. Ciuman akan membuatkan rembesan air liur berlaku yang mana ianya boleh meneutralkan cecair berasid yang menyebabkan kerosakan gigi.

4- Proses ciuman yang berlaku lebih dari 3 minit membantu seseorang daripada tekanan hidup atau stress. Bercium dalam jangka waktu yang lama boleh menyahkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan atau stress.

5- Pasangan yang mengamalkan tabiat bercium ketika berpisah hendak pergi kerja setiap pagi contohnya dikatakan mampu memberikan lebihan masa hidup 5 tahun lebih lama daripada mereka yang tidak melakukan rutin bercium.

6- Ciuman mampu memberikan keyakinan diri dan rasa dihargai. Ciuman akan membuatkan seseorang merasa dihargai dan memberikan ketenangan diri kepada pencium.

7- Ciuman dapat membakar kalori sehingga 2~3 kalori seminit dan ia meningkatkan metabolisma. Malah ada yang mendakwa bahawa ciuman yang dilakukan dengan penuh ghairah sebanyak 3 kali sehari (iaitu sekurang-kurangnya 20 saat setiap kali bercium), boleh membantu mengurangkan berat badan.

8- Ciuman dapat menghilangkan kepenatan dan ketegangan dalam badan. Ciuman yang dilakukan dengan penuh perasaan mampu menghilangkan ketegangan, menghilangkan tenaga negatif, membangkitkan rasa sihat dan juga mengurangkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan.

9- Aktiviti bercium memerlukan otot dan saraf di bahagian muka melakukan beberapa gerakan. Dikatakan tidak kurang 30 otot wajah akan bergerak-gerak dan ini boleh mencegah otot pipi daripada menjadi kendur. Otot pipi yang menegang semasa ciuman ghairah dilakukan dikatakan mampu membantu kulit menjadi lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.

10- Bercium adalah sangat baik untuk jantung kerana ia menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

11- Mereka yang sering berciuman didapati jarang menghadapi masalah-masalah perut.

12- Semasa bercium, antibiotik akan dirembeskan keluar melalui air liur. Air liur ini dikatakan bertindak sebagai anestetik yang membantu mengurangkan kesakitan pada tubuh.

P/S: Setelah baca artikel ini, maka bolehlah dipraktikkan oleh mereka yang layak (suami isteri). Tapi yang masih belum punyai isteri atau suami untuk bercium…Sabarlah dulu. Buat masa ini anda boleh mengunyah gula-gula getah yang mengandungi esktrak pudina dan menthol dulu ya…


Kalau nak tahu lebih lagi informasi, klik SINI

6 comments:

nelly said...

ops18sx
=.=

AyiLarimA said...

haha.. na moo salah paham ye :)

Nizam Ijam said...

baca sambil tutup mata...hehe” Nizam Ijam Dot Com”

iMBobo said...

gud info! :) tp gmbr ops! hehe..

AyiLarimA said...

Nizam : kalau bace smbil tutup mata, nampak ke ape yg di bace? hihihi.. buat lawak pulak ye ? :P

AyiLarimA said...

IMbobo : info yg sgt bagos kan? haha, gamba je yg 18 tahun ke atas. hihi