Wednesday, November 2, 2011

Batang Berasap

Weh, SANGAP siot.
Dah lama aku tak hisap ni bhai.
Bila lagi aku boleh hisap ni der?


Gerenti post entry Mira kali ni akan tersenarai sekali dalam "Carian Pornografi"
Gila betul, jangan nanti ada pulak yang fikir Mira ni gila seks pula sudah laa.
Sebenarnya Mira nak kongsikan suatu perkara yang sangat popular 
dalam kalangan kaum lelaki dalam dunia ni.
Yes, mungkin ada yang dah tahu apa yang Mira nak bincangkan sekarang.


Rokok.
Siapa yang tak kenal rokok
Dari usia budak-budak sekolah rendah sampailah golongan warga tua,
Lelaki perempuan, semuanya gerenti tahu kan?

Apa yang terkandung dalam sebatang rokok?
Ini kalau Mira tulis lagi dalam entry kali ni, mungkin ada yang cakap
"Aku dah tahu laa, tak payah laa nak bagitahu banyak-banyak kali."
So, rasanya patut atau tak Mira senaraikan apa yang terkandung dalam sebatang rokok?

Tak kira, nak bagitahu juga KANDUNGAN serta AKIBATnya sekali.

  1. CO, Tar, dan Nikotin tersebut berpengaruh terhadap saraf yang menyebabkan :
    - Gelisah, tangan gemetar (tremor) 
    - Cita rasa / selera makan berkurang 
    - Ibu-ibu hamil yang suka merokok dapat kemungkinan keguguran kandungannya 

    Tar dan Asap Rokok 
    Tar dan asap rokok merangsang jalan napas, dan tar tersebut tertimbun disaluran itu yang menyebabkan : 
    - Batuk-batuk atau sesak napas 
    - Tar yang menempel di jalan napas dapat menyebabkan kanker jalan napas, 

       
    lidah atau bibir 

    Nikotin 
    Nikotin merangsang bangkitnya adrenalin hormon dari anak ginjal yang menyebabkan : 
    - Jantung berdebar-debar 
    - Meningkatkan tekanan darah serta kadar kholesterol dalam darah, 

       
    tang erat dengan terjadinya serangan jantung 

    Gas CO (Karbon Mono Oksida) 
    Gas CO juga berpengaruh negatif terhadap jalan napas dari pembuluh darah. Karbon mono oksida lebih mudah terikat pada hemoglobin daripada oksigen. Oleh sebab itu, darah orang yang kemasukan CO banyak, akan berkurang daya angkutnya bagi oksigen dan orang dapat meninggal dunia karena keracunan karbon mono oksida.  Pada seorang perokok tidak akan sampai terjadi keracunan CO, namun pengaruh CO yang dihirup oleh perokok dengan sedikit demi sedikit, dengan lambat namun pasti akan berpengaruh negatif pada jalan napas dan pada pembuluh darah. 

Now, you all still nak hisap rokok ke?
Terutama kepada kaum lelaki, 
tapi kalau ada juga kaum wanita yang menghisap rokok.
Fikirlah !

Kalau you all tak sayangkan diri you all, fikirkanlah tentang orang yang sayangkan you all.
Family, adik beradik, kawan-kawan, saudara-mara.
Fikirlah, sampai bila you all nak dibuai asap-asap rokok yang berkepul-kepul tu?
Sampai you all terpaksa guna tong oksigen untuk bernafas, baru you all nak menyesal?


*Fikirlah sebelum berbuat sesuatu.

5 comments:

fatiniathirah said...

nice entry kak mira :D
keep it up ya ;)

andn jgn asik updated blog jea,,:P STPM are just around the corner kak,, ;)hee,, g00D luck ya kak mira :D

AyiLarimA said...

haha, terasa akak dibuatnye..
akak updated ni pn sbab da b'habuk sgt blog ni.. huhuh.. apa2 pun, thanx ye dik :D

abghani said...

rokok punca maut

SoLy SoLicious said...

xsuke smoker..huhu

farah hanim said...

xsuke lelaki isap rokok
permpuan apeth lg
hohoh