Thursday, December 15, 2011

Pelajar STPM vs Pelajar Matrikulasi



Assalamualaikum, Selamat Pagi.

Pagi-pagi lagi Mira dah dikejutkan dengan post entry yang hangat lagi sensasi.
Ini bukan nak cari publisiti semata-mata.
Apa yang Mira nak katakan dekat sini, you all jangan cepat melatah dengan perkara-perkara yang baru you all dengar dan lihat.

Pagi tadi, Mira terjumpa satu entry dari seorang blogger girl.
If you all nak tahu apa yang dia tulis, baca SINI

Now you all dah baca kan.
Apa pandangan you all terutama sekali untuk pelajar sTPM.
Mesti ada yang marah, sakit hati, geram.
But, you all jangan laa salah faham.

Mira buat entry ini untuk jelaskan dekat sesiapa yang suka sangat membandingkan antara 
Pelajar sTPM dengan Pelajar Matrikulasi.
Sebenarnya, semuanya sama saja. 
Tak kesah lah kita nak belajar dekat mana pun. 
Asalkan usaha haruslah lebih. Siapa yang taknak usaha, ke mana pun tak boleh.

Mira cakap macam ni sebab ada yang tengah membincangkan hal 
"Pelajar Matrikulasi lebih mudah sambung belajar ke 
Universiti berbanding Pelajar Lepasan STPM"

Kepada yang tengah sibuk-sibuk membincangkan hal ni, 
you all pernah ke rasa belajar sendiri dalam 
Matrik or STPM?
Rasanya tak pernah kan. 

Kepada adik-adik yang nak sambung belajar (Lepasan SPM)
Better adik-adik tanya guru-guru yang berpengalaman, apa yang penting sekiranya adik-adik dapat tawaran belajar kedua-dua institut pelajaran ini (Pra-U & Matrik) buatlah solat istigharah. 
Insyaallah, Allah akan beri petunjuk.

Jangan laa pulak adik-adik tanya or publishkan pertikaian adik-adik dekat facebook ke, twitter ke, 
myspace ke, blogger segala bagai.
Ini boleh menyebabkan kami Pelajar STPM dengan Pelajar Matrikulasi 
bergaduh.

Seriusly, memang akan jadi satu pergaduhan kalau ada manusia yang jenis cepat melatah apabila membaca post entry Mira (Pelajar sTPM) dengan rakan blogger girl (Pelajar Matrikulasi)
Mira akan ulang balik apa yang blogger girl ini tulis dalam blog dia :


  • matrix nie banyak anjur aktiviti tau...student yang anjur sendiri bukannya lecturer...mana ada masa mo study lae , anjur lagi aktiviti yang ambil masa beberapa hari. aktiviti bukan alang2 sampai malam..pagi sampai malam busy saja memanjang...sampai xda masa rehat..dari isnin hingga ahad full dengan aktiviti...kalau stpm , at least korang ada masa rehat , hangout dengan member2 hari minggu ,   tengok tv di rumah *xda tv kat mtrix :( , memang cukup rehat...kat mtrix please lah mana ada mcm tue..belum masuk kelas malam lagi sampai jam 11 malam..naaa..hebat kan...stpm dri pagi smpai petang n mtrikulasi dri pagi smpai malam..so , jangan nak bandingkan mtrikulasi lagi senang dari stpm...kalau syllabus ya senang tapi kalau usaha susah c kit.. ( lain cerita pla kalau student stpm yang msuk asrama k .. ) 


Now, ada Pelajar STPM yang dah panas hati kan?
Buat apa nak panas hati? 
Mungkin Pelajar Matrik tak tahu apa aktiviti kita (Pelajar STPM) lakukan dekat sekolah.

Now, Pelajar-Pelajar Matrik sekalian dan adik-adik, silalah klik entry Mira yang akan Mira letakkan linknya dibawah.
Ini sekadar untuk memberi anda lihat sendiri apa aktiviti yang kami lakukan 
dan anjurkan SENDIRI, tanpa bantuan guru-guru kami.

  1. Sambutan Kemerdekaan 2011
  2. Orientasi Pelajar Pra-U 1
  3. Sambutan Hari Guru
  4. Ada beberapa aktiviti lagi yang kami terpaksa anjurkan sdiri. 
  5. (Jamuan akhir tahun sesi 2010, Sambutan Bulan Bahasa, Karnival Sukan Pra-U)

Now, you all sendiri dah lihat macam mana keadaan Pelajar STPM.
So, jangan banding-bandingkan kami dengan Pelajar Matrik.
Semuanya sama saja, ada positifnya ada negatifnya.
Jangan cepat judge orang.

Satu lagi perkara yang Mira nak tegaskan dekat sini,
Belajar di Pra-U bukanlah semudah yang you all fikirkan.
Subjeknya teramatlah susah. 
Memang ada guru yang guide kita belajar, tapi bukan semuanya guru-guru akan bagi.

Study group sangat penting.
Kalau tak ada study group, agak susah sikit nak faham sebab 
dalam subjek yang ada dalam STPM, tersangatlah mendalam. 
Eventhough Mira hanya ambil 4subjek je, tapi bukan mudah nak bawa ke empat-empat subjek ni.

Kalau malas belajar, boleh out !
Blank, blur, semuanya ada dik oi.
Ini ada bukti yang mengatakan kami (Pelajar sTPM) menguruskan sendiri sujek yang diambil.
Sekali lagi Mira ulang pepatah ini 
"Don't Judge a Book By It's Cover."
Kepada adik-adik, ingat pesan kak Mira tadi ye.
Jumpa dengan orang yang berpengalaman dulu sebelum nak decide apa-apa.

Akhir kata,
jangan cepat menilai sekiranya kita tak tahu perkara itu dengan sebaik-baiknya.
Setiap perkara yang wujud di dunia ini, ada buruk dan baiknya.
Dengarlah segala pendapat yang diberi, jangan mudah melatah.

Kepada Pelajar-Pelajar tak kira STPM atau Matrik
kita harus pandai menepis segala pandangan negatif dari orang lain.
Tunjukkan institut yang telah kita masuki lebih baik dari apa yang dipertikaikan.

*Pelajar STPM 2010-2011

16 comments:

PelangiCinta said...

suka baca entry nie .. hee :D

AyiLarimA said...

Hahaha, suka sebab apa ni?
laen mcm je gaya nye
:D

IZZATI MUSTAFA said...

apa2 pon kita dah lepas :)

AyiLarimA said...

betul tu.
dah settle semua nya.
:D

Ezad Skytech said...

hee..dua2 tak pernah masuk..STPM pun tak..Matrik pun tak...tak tahu la macam mana kan Mira..hee~

#rasanya tak payah la nak banding2 kan macam tu kan...nanti timbul isu pulak kan..?

AyiLarimA said...

hehehe, better kita ade dkt tgh2.
so, xdela yg salah fhm apa semua.

*betul la ape yg Ezad ckp tu. :D

POP said...

wahahaha..ada yg baca blog POP la..haha XD apapun no hurt feeling okey :) by the way , tentang aktiviti tue , lebih kurg sama ja...2-2 pun student anjur sendiri..what i mean is kalau kat mtrix ( berdasarkan pengalaman ) program dri pagi sampai ke malam , kdg2 smpai jam 1 pgi..and student stpm at least kan ada masa terluang nak study d rumah ,tiada program malam...seperti yg mira ckp , 2-2 sama ja...ada kelebihan dan kekurangan...yg penting usaha untuk masuk ke U..yeay!! :) ( sebab tue POP xnk msuk stpm..coz dah tengok da syllabusnya dan buku yang tebal membuatkan POP pening..ahhaha )biasalah tue hidup d mtrix sama ja..ada yg cakap senang tapi dorng xtaw mcm mana rasanya hidup di mtrix...at least sijil stpm laku dri mtrix ( jeles juga ma budak stpm....) hahahha...by the way , thnxx 4 visiting my blog n give your comment,..really appreciated it :) GBU !! :)

Dunia Realiti a.k.a Elih said...

Dah lama meninggalkan zaman persekolahan mahupun IPTA..tapi best juga baca pasal budak2 ni haha..teringat zaman muda2 dulu LOL...

Kero Asyraf said...

STPM susahhhh . MUKTAMAD . haha
sebab tu kita dipanggil bebudak Pra - Universiti -_-

fatiniathirah said...

ishh2,, isu HOTT tuk budak STPM dan MATRIk :)

kak miraaa :) anda di tag :D

http://fatiniathirah.blogspot.com/2011/12/chikienna-first-contest-music-is-my.html

AyiLarimA said...

Terima kasih kepada semua yg m'berikan fedback yang sgt m'beransangkan. Now, kpd sesiapa yg xtahu ttg sTPM & Matrik, msti dah tahu serba sdikit kan? Oke, go0d. Hopefully, tak perlu laa ade lgi p'tikaian ttg hal ni. Semua sama je, buruk baiknya kita yg nilai & pilih. :)

amiera rifhan razali said...

stpm student,peluang besar masok u, thats y di panggil student PRA-U..sebelah kaki ade kat U.. but terpulang pada individu macam mana nak berjaya and usaha untuk ke U atau ke RUMAH. balik tidoq sampai kawin..

Apple Pearl said...

yeah, i agree with u..sy pn plajar STPM.dah hbis dah..skg tngah tanam anggur,hihi,rmai org suka banding2kn tntg isu ni,but i dont care,sebab dia x rsa apa yg kita rsa.lantak arr..hihihi

iMBobo said...

gaduhlah bagai nak rak, timba pengalaman..nanti dah masuk U baru dorg rasa kebenaran..nnt masa tu baru dok terpikir balik benda2 ni..huhu

AyiLarimA said...

Thanx for you all yg baik pendapat, nasihat n banyak lagi. Thanx a lot.

TheExpert said...

masing2 ada pro dan kontra.sy ambik STPM dpt 4P.belajar mmg susah.tp klu sng nk masuk U tp susah nk dpt keja buat apa.pelajar stpm dn matrik mmg sng nk msk U tp susah skit nk dpt keja b'banding pelajar diploma.sy ambik stpm bhgn art,msk U ambil Degree.cabut dr U dn masuk diploma ambil engineering.rugi ambik STPM dgn kptsn 4P.gua ada STPM dgn DIPLOMA,DEGREE n MASTER,m'yesal pla ambil STPM..hehehee