Selamat Tengahari Para Blogger
Apa menu masakan tengahari kita hari ini ye?
Ikan Pari Masak Asam Pedas |
Bahan-Bahan Tersembunyi :
- 6 ketul ikan pari (yang telah dipotong)
- 15 tangkai cili kering
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Kunyit Hidup (sebesar ibu jari)
- 2 biji tomato
- 4 batang kacang buncis
- Asam jawa/asam keping
- Garam
- Minyak masak
Cara-Cara Memasak :
- Potong cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup. Rebuskan keempat-empat bahan supaya mudah untuk dikisar.
- Kisar bahan-bahan tersebut sehingga halus.
- Panaskan minyak ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan tersebut.
- Masak bahan-bahan tersebut sehingga naik minyak/naik bau.
- Masukkan ikan pari dan biarkan ia beberapa minit di dalam periuk supaya dimasak dengan betul.
- Seterusnya, masukkan air asam jawa atau asam keping kedalam periuk supaya ianya merasa sedikit masam.
- Tambahkan sedikit garam.
- Masukkan buah tomato dan kacang buncis.
- Biarkan beberapa minit dan ianya sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment