Monday, November 19, 2012

Resepi Ikan Pari Masak Asam Pedas

Selamat Tengahari Para Blogger
Apa menu masakan tengahari kita hari ini ye?

Ikan Pari Masak Asam Pedas

Bahan-Bahan Tersembunyi :

  • 6 ketul ikan pari (yang telah dipotong)
  • 15 tangkai cili kering
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Kunyit Hidup (sebesar ibu jari)
  • 2 biji tomato
  • 4 batang kacang buncis
  • Asam jawa/asam keping
  • Garam
  • Minyak masak 

Cara-Cara Memasak :

  • Potong cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup. Rebuskan keempat-empat bahan supaya mudah untuk dikisar.
  • Kisar bahan-bahan tersebut sehingga halus.
  • Panaskan minyak ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan tersebut.
  • Masak bahan-bahan tersebut sehingga naik minyak/naik bau. 
  • Masukkan ikan pari dan biarkan ia beberapa minit di dalam periuk supaya dimasak dengan betul.
  • Seterusnya, masukkan air asam jawa atau asam keping kedalam periuk supaya ianya merasa sedikit masam.
  • Tambahkan sedikit garam.
  • Masukkan buah tomato dan kacang buncis.
  • Biarkan beberapa minit dan ianya sedia untuk dihidangkan.



*Tiba-tiba emak saya tanya, Nak Kahwin Ke, Anak Emak ni? HAHA


No comments: